Skip to content

Mi a levegő -víz hőszivattyú és mire használható?

A felhasználók nagy része felismerte a hőszivattyús fűtés előnyeit, és fűtés korszerűsítéskor már az első számú megoldás a hőszivattyú telepítés. Hogy mi a hősszivattyú hatékonyságának kulcsa? A rendszer 20% energia felhasználásával képes a megszokott fűtés rendszerek hatékonyságát biztosítani.

A rendszer előnye, hogy hatékonyan párosítható napelemmel, és H tarifával is. Így mindkét esetben olcsó árammal tudjuk üzemeltetni a készüléket.

megeri-hoszivattyuval-futeni

A hőszivattyúk kiválasztásánál fontos szempont, hogy meglévő rossz rendszerünket szeretnénk kiváltani, vagy teljesen új fűtési rendszert szeretnénk. A hőszivattyú telepítése lehetséges azon módon is, hogy a meglévő fűtési rendszerrel közösen, ami bizonyítja a készülék páratlanságát.

A hőszivattyúk mint fix elektromos fogyasztók, külön nyomvonalon és külön kismegszakítóval telepíthetők, és használhatók. Ebben az esetben szükség lehet az áramhálózat bővítésre is, amennyiben nagyobb teljesítményű készüléket választunk otthonunkba. A hőszivattyúk 4 kW teljesítménytől, egészen 23 kW teljesítménnyel elérhetők, ebből látható, hogy a készülékek minden mérető ingatlanban megfelelő megoldást nyújtanak. A teljesítménytől függően egy és három fázisú kivitelben. Nagyobb teljesítménykor javasolt a három fázis választása.

Fontos megjegyezni, hogy hőszivattyú telepítéskor javasolt az áramvédelem kiépítése, mert túláram esetén a készülékben okozott kárra nincs garancia. Érdemes a meglévő munkálatokkal együttesen elvégezni ezt a védelmet, így tervezhetünk hosszú távon a készülékkel.

A hőszivattyúk üzemelése egyszerű fali vezérlővel és applikáción keresztül is. Egyes gyártóknál a fogyasztás és ellenőrző programok is elérhetők.

Mekkora hőszivattyú kell?

Hőszivattyú vásárláskor javasolt figyelembe venni helyrajzi adottságait az ingatlannak, mivel a hőszivattyúk hatékonyságukban különböznek.

Elérhető alap készülékek, ezt most idézőjelben értjük, -25 fok üzemi hatékonysággal. Ezen készülékek megfelelnek városban lévő ingatlanokban, fűtésre, fűtés kiváltásra, de hatékonyságuk -7 fok alatt romlik. Ekkor az SCOP és A+++ értékek csökkenésére gondolunk.

Abban az esetben, ha kisebb hegyi városban, falvakban szeretne hőszivattyú telepíteni, ahol gyakran tartósan -7 fok alatt van a hőmérséklet, Mitsubishi Zubadan és Panasonic hőszivattyúk a javasoltak. A két gyártó termékeinél a gyártó garantálja, hogy a készülék SCOP és A++ értékei 15 fokig stabilak, hatékonyság csökkenése nélkül. Ezzel garantálják a tartósan hideg területeken is a fűtést, és használati meleg víz készítést Önnek.

Teljesítmény választásban a ház hőveszteség kiinduló pont. Ez könnyen kiszámítható az interneten található kalkulátorok segítségével. De a szakember véleménye az iránymutató minden esetben.

Ez gyakorlatilag egy kW-ban megadott érték, amit nekünk a készülékkel pótolnunk kell, mint elveszett hőmennyiséget. A példa kedvéért 10 kW hőveszteséggel számoljunk. E szerint egy 10 kW-os készülék javasolt az ingatlan fűtés kiváltásra. Ezzel radiátoros fűtést, padlófűtést, és felület fűtést is megvalósíthatunk. Használati meleg víz készítéshez javasolt 1-2 kW plusz teljesítményű készülék választása, a hatékony működéshez.

Milyen típusú hőszivattyút válaszunk?

Minden hőszivattyú készüléknek megvan a maga előnye. A kívánt céltól függ a készülék kiválasztása. Prédaképpen:

Monoblokk hőszivattyú

Megfelelő választás padlófűtéshez, radiátorokhoz, alacsony előre menő vízhőmérséklettel. Egy kültéri egységgel, beltéri egység nélkül, esztétikus megoldás. Hátránya, nagy hőveszteség. HMV tárolóval bővíthető. Fűtésre és hűtésre is megfelelő. Fan coil egységekkel bővíthető.

Split vagy osztott rendszerű hőszivattyúk

 • Kitűnő választás padlófűtéshez, radiátoros fűtéshez, magas előremenő vízhőmérséklettel.
 • Egy beltéri egység, és egy kültéri egységgel. HMV tárolóval is bővíthető. Fűtésre és hűtésre.
 • Fan coil egységekkel is kompatibilis. A leggyakoribb választás hőszivattyú telepítéskor.

All in One hőszivattyú

 • Optimális választás padlófűtéshez, radiátoros fűtéshez, magas előremenő vízhőmérséklettel.
 • Osztott rendszer, egy beltéri egység, és egy kültéri egységgel. Beépített HMV tárolóval.
 • Fűtésre és hűtésre is. Fan coil egységekkel is kompatibilis. A gyártó mérnökei által készített komplex hőszivattyú rendszer.

A választáskor kérjük vegye figyelembe a telepítő szakember véleményt is, a tapasztaltai és termék ismerete sokat segíthet a választásban.

Milyen márkájú hőszivattyút válasszak? Melyik a legjobb hőszivattyú?

Mondhatnánk, hogy a legdrágább a legjobb, de így nem lenne igaz. A nagy márkák mint Mitsubishi,  Panasonic abszolút a legjobb választás, zajszintben, hatékonyságban is kimagaslók. Ebbe a kategóriába sorolható a Dakin, Toshiba, Fujitsu termékek, de áruk magasabb.

Amennyiben fontos az alacsony zajszint, a japán gyártók tervezése és anyagfelhasználása igen magas.

A kínai gyártók mint Gree, Midea hőszivattyúk piacvezetők ár- érték arányban, megfelelő választás szintén hőszivattyú telepítéskor. Az esetben, ha 5 -10 dB nem okoz problémát, a készülékek megfelelnek minden szempontból a hőszivattyús fűtésnek. A hatékonyság A+++ mindkét esetben, ahogy az előre menő vízhőmérséklet. Amennyiben az igazi klímagyártók termékeit  választja, független attól hogy kinai vagy japán, nem hozhat rossz döntést. Garancia mindkét esetben 3 év.

Mire figyeljünk hőszivattyú vásárláskor?

 • Megfelelő teljesítmény válasszunk, amennyiben HMV tárolót is szeretnénk akkor plusz 1-2 kW teljesítménnyel tervezzünk,
 • Ne vásároljunk olcsó, ismeretlen márka termékeit, mert alkatrészt nehezen fogunk kapni a készülékhez. A forgalmazó ígéreteinek ellenére. Itt gondolhatunk a megszűnt német és magyar márkák nevével felmatricázott kínai termékekre. Kizárólag igazi klíma gyártókról vásároljunk hőszivattyút, ebben az esetben már van múltja a készülékeknek, ismert típushibákkal, de erre a forgalmazó már felkészült, így nem okozhat problémát egy kopó alkatrészcsere,
 • Amennyiben HMV tárolót is szeretnénk telepíteni, érdemes a gyártók mérnökei által összeállított All In One rendszerek választása, itt minden gépészeti megoldás, alkatrész egyben készülékben megtalálható. Gyakori eset, hogy például monoblokk hőszivattyú telepítéskor minden kiegészítőt, gépészeti alkatrészt, HMV tárolót összevásárolnak a telepítők az ügyfelek kérésre, hogy alacsonyabb legyen a számla végösszege. Ekkor a legolcsóbb kiegészítők kerülnek előtérbe. A probléma akkor kezdődik ,amikor az olcsó kiegészítők meghibásodik, akár több egyszerre, és a garanciális ügyintézés annyi irányba indul el, amennyi helyről vásároltuk a készüléket. Amennyiben ez 6 cég, akkor 6 céggel kell a garanciális ügymenetet rendezni. Ez nemcsak bosszantó, de időigényes is, a magyar garanciális ügyintézés ismeretében.
 • A hőszivattyú garancia feltételeiről érdemes tájékozódni, mert nem csak az évenkénti karbantartás lehet feltétel, de az évenkénti szivárgásvizsgálat is. Ezek mind költséget jelentenek Önnek.
 • Mekkora teljesítményű fűtőpatron van a készülékben, amennyiben van benne. Gyakori panasz, hogy LG monoblokk készülékek nem tartalmazzák, más gyártókkal ellentétben, és az utólag vásárolt fűtőbetét át bruttó 350-400 ezer forint,
 • Kerülendő olyan termék vásárlása, amely csak fűtőbetétekkel képes nagyobb teljesítményre, ellenben a készülék teljesítménye kisebb, és a gyártó nem jelöli meg pontosan a termék valódi teljesítményét csak fűtőpatronokkal együtt.

Milyen garancia van a hőszivattyú telepítésre?

Miden telepített hőszivattyús rendszerre 1 év garanciát vállalunk. Ez a garancia kiterjed a hőszivattyú telepítés szerkezeti kialakítására, és a munkálatok teljes részére. A beépített kiegészítőkre mint mikro buborékszűrő,,iszapleválasztó,3 járató szelep, és szűrők és lemezes hőcserélőkre minden esetben a forgalmazó vállal felelősséget.

Hőszivattyú telepítéskor cégünk az ár- érték arányban legjobb kiegészítőket használja fel.

Mi az első ha lépés ha hőszivattyút szeretnénk telepíttetni?

A megfelelő kivitelező megkeresése, ez a legfontosabb szempont, mivel készüléket mindenki tud vásárolni. Fontos, hogy ha lehet egy cég legyen az értékesítője a készüléknek, és telepítője is. Így nem keverhetünk garanciális háromszögbe, egy kézben van minden. Ez megkönnyíti az ügyintézést,  karbantartást, és garanciális ügyintézést.

Ezután a kivitelező cég szakembere elvégzi a felmérést, ekkor megállapodnak megrendelővel a készülék teljesítményében, típusában, mono vagy split rendszer, továbbá a telepítés helyszínében.

Ezek ismeretében a telepítő cég ajánlatot készít a megrendelőnek, amely tartalmazza a készüléket, munkadíjat, és a felhasználni kívánt anyagokat, kiegészítőket.

Amennyiben a helyszínen minden rendelkezésre áll, a hőszivattyú és kiegészítők együttesen, telepítés 1- 2 nap alatt elvégezhető.

Mindezek után azonnal üzemész a hőszivattyú, biztonságosan.

A hőszivattyúk karbantartása

Mint minden hőszivattyús fűtési rendszert, a levegő – víz hőszivattyúkat is évenként javasolt karbantartani, mind a garancia érvényessége miatt, és a megfelelő hőleadás miatt. Egy koszos, szennyezett kültéri egység hatékonysága nagyban függ attól a készülék hőleadó felülete mennyire tiszta. Ennek az éves díja bruttó 35 000 forint jelenleg. Az ár függ a teljesítménytől és telepítés körülményeitől.

Hőszivattyú kínálatunkhoz minden gyártó, minden HMV tárolója is rendelhető ahogy a gyári fan coil egységek is.

Vissza a tetejére
Válassza ki a megjeleníteni kívánt mezőket. Mások rejtve maradnak. Húzással rendezheti át a sorrendet.
 • Kép
 • Cikkszám
 • Ár
 • Kosárba teszem
 • Leírás
 • Tartalom
 • További információk
Kattintson kifelé az összehasonlító sáv elrejtéséhez
Összehasonlítás