Skip to content

Milyen a jó hőszivattyú?

Milyen a jó hőszivattyú?

Annak ellenére, hogy a hőszivattyúk szerepe ugyanaz minden háztartásban, az teszi őket különbözővé és egyedivé, hogy minden otthonhoz, igényhez és követelményhez létezik megfelelő típusú hőszivattyú. Például egy új építésű lakáshoz egy levegő-víz alacsony hőmérsékletű hőszivattyú jó választás. A készülék választásakor fontos szem előtt tartani, hogy az újonnan épült ingatlanok általában jól szigeteltek, ezért nem igényelnek további szigetelési munkát. Legfontosabb szempontok:

 • Pontos méretezés,milyen-a-jo-hoszivattyu
 • SCOP mutatók,
 • Alacsony hőmérsékletű működés,
 • Alacsony zajszint
 • Alacsony áramfelvétel,
 • Napelem kompatibilitás
 • Online vezérlés,
 • HMV bővíthetőség,
 • A+++ besorolás,
 • Megfizethető ár, tervezhető megtérüléssel.

A megfelelő tájékozódás és útmutatás után a bőséges választékunkban talál olyan hőszivattyút, amely megfelel az otthonának, és megfelel az Ön egyéni körülményeinek és igényeinek. A környezettudatos otthonok kialakításakor a legfontosabb tényező a környezetbarát szemlélet, ami az életünk minden területét átszövő gondolkodásmódot jelent, gondoljunk a többlet fűtési- és hűtési energiaköltségekre. A hőszivattyúk és a napelemek kombinálásával otthonát önellátó és környezetbaráttá teheti. A megfelelően megtervezett és telepített hőszivattyúk megérik, ha rendszeresen több mint 300 százalékos hatásfokot érnek el.

milyen-a-jo-hoszivattyu

A hőszivattyú sok szempontból fantasztikus választás lehet otthonába. Az alábbiakban felsorolunk néhány olyan előnyt, amelyet a hőszivattyú telepítésével elérhet.

 • Alacsonyabb működési költségek. Minél energia hatékonyabbak a rendszerek, annál nagyobb hosszú távú energia megtakarítás érhető el. A hőszivattyúk üzemeltetése olcsóbb és környezetkímélőbb, mint az égetésre épülő rendszerek.
 • Kevesebb karbantartás. A hőszivattyúk kevesebb karbantartást igényelnek, mint a tüzelésű fűtési rendszerek. Rendszeresen, évente egyszer ellenőrizni kell a rendszer egyes részleteit, ami könnyen elvégezhető saját kezűleg is. Egy profi szerelőnek viszont három-öt évente ellenőriznie kell.
 • Jobb biztonság. A hőszivattyúk biztonságosabbak, mint a tüzelésű fűtési rendszerek. Működésük biztonságos, és mivel elektromos áramra támaszkodnak, és nem kell tüzelőanyagot égetniük a hőtermeléshez, társaikhoz képest kevesebb biztonsági aggályt jelentenek.
 • Csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást. A hőszivattyús rendszer csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást, és hatékonyan alakítja át az energiát hővé. Például a vízforrású hőszivattyúk nagyon magas, közel 600 százalékos hatásfokot érnek el.
 • Hűtést biztosít. A meleg időszakban a hőszivattyúk képesek megfordítani a folyamatot, és így váltóáramú egységként működnek. A levegő-levegő hőszivattyúk nyáron kényelmesen hűtési üzemmódba kapcsolhatók.
 • Hosszú élettartam. A hőszivattyúk élettartama viszonylag hosszú, akár 50 év, de az átlagos élettartam 14-15 év között mozog. E számok ellenére kivételesen megbízható és állandó hőforrások.
 • Megújuló technológiának minősül. Magyarországon a hőellátó rendszerek még szinte teljes mértékben – azaz mintegy 90 százalékban – a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásán alapulnak. Az állandó áremelkedéstől való függetlenség felszabadító érzése, és az energiatakarékos életmód fontos változást hoz az otthonába. A napelem használata hatékony, mivel bárki, bármikor hozzáférhet, magának az energiaforrásnak nincs ára – szemben például a kőolajjal, amihez munkára van szükség: fúrásra, hogy megtalálják, felhozzák, majd nemzetközi csőhálózatokon vagy tankereken keresztül eljuttassák a végfelhasználóhoz.
 • A hőszivattyú más megújuló berendezéssel pl. napelemmel vagy napkollektorral kombinálható. A földet érő 1 órányi napsütés több energiát ad, mint amennyit az emberiség 1 év alatt elhasznál. A megújuló energiaforrások tehát korlátlan mennyiségben állnak rendelkezésre, sosem fogynak el.

A hőszivattyú az energia hatékony fűtési és hűtési megoldást kínálja, mivel képes a környezetből (levegő, víz, föld) származó ingyenes hőt felhasználni akár fűtéshez, akár meleg víz előállításhoz, sőt még hűtéshez is, évszaktól függetlenül, ezáltal rendkívül sokat lehet spórolni a rezsi költségeken, akár 50%-ot. Nemcsak takarékos, de környezetbarát megoldás is hosszútávon, hiszen nem függenek a fosszilis tüzelőanyagoktól, melyek a nem megújuló energiaforrások körébe tartoznak. Érdemes tudni, hogy a kőszén készletek még pár száz évig, a, kőolajkészletek pedig harminc vagy hatvan évig biztosítottak az emberiség számára. Ezt követően a nukleáris energiát, valamint a megújuló energiaforrásokat leszünk kénytelenek igénybe venni. A hőszivattyús rendszerek használatával megszűnik a szén dioxid kibocsátás is.  Legnagyobb előnyük, hogy segítségükkel megvalósulhat az energia szolgáltatóktól való teljes függetlenedés, azaz egy igazi rezsicsökkentő beruházásról beszélhetünk.  Egyszerű, intuitív kezelőfelülettel rendelkeznek, zajkibocsátásuk igen minimális.  Nagyon fontos előnye, a hőszivattyús rendszer növeli az ingatlan értékét is, hiszen a korszerű hűtési-fűtési megoldás javítja az épület energiahatékonysági besorolását. A hőszivattyú olyan berendezés, amely hőenergiát ad át a terek között, általában egy zárt tér és a szabadtér között. Ha egy épület fűtésére használják, az energia kívülről kerül az épületbe. A hőszivattyú klímaberendezésként is működhet azáltal, hogy a hőt az épületből kiviszi. A hőszivattyúk nagy hatásfokuk és a fosszilis mentes villamos energia növekvő aránya miatt kulcsszerepet játszhatnak az energiaátállásban és az éghajlatváltozás mérséklésében. 1 kWh elektromos árammal 3-6 kWh hőenergiát tudnak átvinni egy épületbe. A folyamat a hűtési cikluson alapul. Fűtés üzemmódban a külső hőmérsékletű hűtőközeg összenyomódik. Ennek eredményeként a hűtőközeg felforrósodik. Ez a hőenergia átvihető egy központi fűtési rendszerbe. Miután ismét szabadba helyezték, a hűtőközeg nyomásmentes lesz. Hőenergiájának egy részét elvesztette, és hidegebben tér vissza, mint a környezet. Most már felveheti a környező energiát a levegőből vagy a talajból, mielőtt a folyamat megismétlődik. A kompresszorok, légcsavarok és szivattyúk elektromos energiával működnek.

Összesítve, milyen a jó hőszivattyú? A jó hőszivattyú megfelelően méretezett, az ingatlan igényeihez megfelelő, magas SCOP mutatókkal, és energia besorolással. Fontos a készülék hatékonyan működjön alacsony hőmérsékleten is, mint egy Zubadan hőszivattyú. Ár – érték arányban megfelelő választás legyen, és alacsony zajszinttel működjön, lehetőleg egy ventilátorral szerelt kültéri egységgel. Online vezérelhető, és HMV tároló kompatibilis legyen, napelem csatlakoztatással, hogy amennyiben változnak a körülmények, a későbbiekben is használható legyen a napelemes rendszerekkel.

Vissza a tetejére
Válassza ki a megjeleníteni kívánt mezőket. Mások rejtve maradnak. Húzással rendezheti át a sorrendet.
 • Kép
 • Cikkszám
 • Ár
 • Kosárba teszem
 • Leírás
 • Tartalom
 • További információk
Kattintson kifelé az összehasonlító sáv elrejtéséhez
Összehasonlítás