Skip to content

A hőszivattyús fűtés vagy az elektromos fűtőpanel éri meg jobban?

A hőszivattyús fűtés vagy az elektromos fűtőpanel éri meg jobban?

Napjainkban sokat teszik fel ezt a kérdést, az árak emelkedése miatt, fűtőpanel vagy hőszivattyús fűtés? Egyre többen teszik le voksukat a hőszivattyús fűtés mellett, mivel az elektromos fűtőpanelek, infra panelek, kizárólag fél megoldást kínálnak a vásároknak. A fűtő paneleknek sok előnye van, mint a gyors telepítés, szakember nélkül, és alacsonyabb áron beszerezhetők. Viszont, hátrányuk is van az elektromos paneleknek. A készülékek áramfelvétele, azonos a leadható hővel, mondhatjuk 1/1 arányban használható készülékek, 1kW áramból, kizárólag 1 kW hőt képes leadni, így használhatjuk. Jelenlegi áron 70 forint/kW. Ez azt jelenti, hogy a későbbiekben magas rezsiszámlával kalkulálhatunk, átlagosan 50-60 000 Ft-ra is rúghat havi szinten az elektromos fűtőpanellel történő fűtés. Emellett még a környezetünknek sem teszünk jót mivel a rendszerből felvett energiát a hőerőművek állítják elő. És a legfontosabb, hogy kedvezményes áram nem jár a szolgáltatótól a készülékek üzemeltetéséhez! Az indok is egyszerűen érthető, az infra panelek, és egyéb elektromos fogyasztóknak nincs SCOP mutatójuk! Funkciójukat tekintve, napi 3-4 órás használatra ideális, nyaralókba, mellék épületekbe, helyiségekbe, ahol nincs más választható megoldás.

 

 

futopanel-vagy-hoszivattyu
futopanel-vagy-hoszivattyu

Amennyiben van lehetőségünk a hőszivattyús rendszert választani, akkor mindenképpen azt javasoljuk, hiszen az elektromos fűtéssel szemben a hőszivattyús rendszerek 1kW árammal 4-5-szörös mennyiségű hőt is képesek termelni. Ez azt jelenti, hogy annak ellenére, hogy magasabb költségekkel jár a hőszivattyú megvásárlása, illetve beépítése, a későbbiekben jócskán megtérül az ára. Átlagosan 10-20 000 Ft-os havi költséggel már üzemeltethetjük. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy a készülék ötöd annyi áramot vesz fel, 1 kW hő leadáshoz. Mivel a készülékünk nem tud hőt előállítani, így nem kell tartani attól, hogy egy 10 kW-os készülék ekkora mennyiségű áramot vesz fel. Hogyan? Kizárólag a kompresszor szállító képességéhez szükséges áramot veszi fel a készülék a rendszerből.

A hőszivattyús rendszer előnye:

  • Hűtés,
  • Fűtés,
  • Használati meleg víz készítés,
  • Padlófűtés,
  • Medence fűtés.

A hőszivattyús rendszert, a szolgáltatók is komolyan veszik, támogatott, kedvezményes áramhasználattal, H tarifa néven. Ezen szolgáltatások igénybevételével, akár féláron érkezik az áram a szolgáltatótól, ami a hatékony hőszivattyús fűtést, még szimpatikusabbá teszi. A készülékek nem csak fűtésre megfelelők, mint az infra panelek, nyáron hűtésre is megfelelő. Az év minden napján komfortot biztosít. A hőszivattyús rendszereknek számos változata elérhető, továbbá gázfűtéssel kombinálható készülékek is vannak a piacon. Amennyiben nem szeretné meglévő fűtési rendszerét teljesen lecserélni, akkor bivalens rendszerben is működhet a rendszer, példaképpen: 0 fokig a hőszivattyús rendszerrel fűti ingatlanát, majd a 0 fok elérésekor, a rendszer meglévő gáz fűtésre vált, így szuper gazdaságosan fűthetünk, mivel a magyarországi tél, 0 és +5 fok között telik, a tél legnagyobb részében.

Nem utolsó szempont, a rendszerek napelemmel is kompatibilisek, amivel a 0 közeli rezsiköltség is elérhet, az hiszem minden otthon ebbe az irányba fog, és szükséges tartani, tartania. Ez a jövő, fenntartható üzemeltetés, és hosszútávú megoldások.  Fontos, a hőszivattyú bekerülési költsége magasabb, de a megtérülése lényegesen gyorsabb mint az infrapanel, és hasonló típusoknak. Mondhatjuk, hogy 5 év múlva a költségek kiegyenlítődnek, de azután, csak a hőszivattyú lehet hatékonyabb. Alacsony fenntartási költsége miatt támogatja az állam, és az áramszolgáltató.

Ha új ingatlan építésről van szó, akkor nem is kérdés, hogy a hőszivattyús rendszerek kiépítését tanácsoljuk. A hagyományos, gázfűtéssel összehasonlítva nem sokkal kerül többe a hőszivattyús rendszerek telepítése. A későbbiekben azonban sokkal kedvezőbb áron működtethetjük hőszivattyús rendszerünket, mintha gázfűtést választottunk volna. A hőszivattyú további előnye, hogy egyúttal megoldott a hűtés is, valamint biztosítja a használati meleg vizet is. Nem csak H, de Geo tarifa is igényelhető rájuk, így üzemeltetése a lehető leggazdaságosabb, és még a környezetünket is óvjuk segítségével. Ha napelemet szerelünk fel, akkor pedig akár 0 Ft-ra is kihozhatjuk a havi fűtésszámlánkat.

Amennyiben már egy meglévő fűtőrendszert újítunk fel, akkor előfordulhat, hogy csak magas költségek árán tudjuk kiépíteni a hőszivattyús rendszert, így jobban járunk, ha ilyen esetben inkább fűtésre optimalizált klímaberendezés választunk. Bár így nem lesz padlófűtésünk, de kellemes melegbe érhetünk haza a hideg téli napokon. A nyári hőségben pedig a hűtés is megoldott. Ha klímakészüléket választunk, akkor még a H, illetve a Geo tarifát is igénybe vehetjük, azaz kedvezményesen működtethetjük készülékünket, igazán jó megoldás magas SCOP mutatókkal, és A+++ energia besorolással. Reméljük segített rövid írásunk Önnek a megfelelő fűtési megoldás megtalálásában.

Fűtőpanel vagy hőszivattyú fűtés? Egyértelműen hőszivattyús fűtés a hosszútávú komfortos megoldás! Hőszivattyú telepítéssel kapcsolatban keresse szakértő kollégáinkat!

Vissza a tetejére