Skip to content

Tévhitek a hőszivattyúval kapcsolatban

Mik a tévhitek a hőszivattyúval kapcsolatban?

Levegő- víz hőszivattyúk:

Gyakran kérdezik a levegő- víz hőszivattyúval kapcsolatban, sok a téves információ, és a tájékozatlanságból adódó félreértés. Az alábbiakban bemutatjuk a legnagyobb tévhiteket a levegő hőszivattyúval kapcsolatban:

Zajos: A levegő hőszivattyúval kapcsolatban komoly aggodalomra ad okot, hogy valóban olyan hangos lesz-e, hogy veszekedni fog a szomszéd, nem lehet megmaradni a zaj miatt mellette. Nos ez butaság, manapság már a zöld fűtési rendszerek nagyon halk, csendes működésűek. Úgy vannak kialakítva, hogy a lehető legkevesebb helyet foglalják, és a leghalkabban működjenek. A ventilátor motorok is inverteres technológiával működnek, nem tartalmaznak szénkefét, és dupla siklócsapágyas megoldással érik el a zajtalan működést. A mai inverteres technológiát nem lehet összehasonlítani a régebbi szénkefés megoldásokkal. A készülékek gyári értékei mért adatok tervezhetünk velük. A legcsendesebb hőszivattyúk: Mitsubishi, Panasonic, Daikin hőszivattyúk, akár 30dB zajszinttel, ami kimagasló, az emberi suttogás 23 dB.

Bonyolult telepítés: A levegő- víz hőszivattyúk telepítése akár egy nap alatt lehetséges, bárhol, bármilyen bonyolult helyszínen, bonyolult engedélyezési folyatok nélkül. Valójában egyszerűbb telepíteni, ez az egyik oka annak, hogy a felhasználók egyre többen a gáz helyett a  hőszivattyús fűtést választják. A telepítés 1-2 nap alatt megvan még a bonyolult rendszereknél (cascade) is. A hőszivattyúk kompakt kialakítása miatt kis helyet foglalnak, nem igényelnek nagy helyet, és akár 20 méterre is telepíthetők az ingatlantól, így esztétikus megoldást kínálnak minden kertben.

Téli használat: Természetesen a fő fűtésre a téli hónapokban van szükség. Amint a levegő hőmérséklete csökken, mindenki azt szeretné, hogy otthona belső része meleg és kényelmes legyen. A levegő- víz hőszivattyú használható nagyon hideg körülmények között is (akár -25 ° C- os levegőből is kivonja a hőt !). Az északi országokban, Norvégiában és Finnországban is nagyon kedveltek a levegő hőszivattyúk, amelyeket napelemekkel kombinálnak. Ezekben az országokban kedvelik és támogatják a zöld energiát, és mindent megtesznek, hogy a környezetbarát fűtésrendszerek az emberek otthonaiban is elérhetők legyenek. A hőszivattyú gyártóknak éppen ezért komoly kihívás volt a Norvég télben jó hatásfokú rendszert fejleszteni, de manapság a -35 fokban is vígan működő hőszivattyúk elterjedtek északon. Hazánkban nem szokott ilyen hideg lenni, nálunk a mínusz 10 fok már nagyon hidegnek mondható, tehát a hagyományos hőszivattyús rendszerek erőlködés nélkül tudnak működni a mi éghajlatunkon. Általában ezek a berendezések kiegészítő fűtést is használnak ha tényleg nagyon hideg van kint, de ez Magyarországon nem indokolt, így a fűtőbetétek kikapcsolhatok.

Szigetelés: Fontos, hogy az épület körül tisztességes szigetelés legyen, szerencsére a levegő- víz hőszivattyú szükség esetén kiegészíthető más rendszerekkel vagy a hagyományos kazánnal. Azonban a hatékonyság miatt célszerű jó szigetelésű épületet fűteni a hőszivattyús rendszerekkel. Az elmélet a következő: nem az a fontos mekkora hőt adunk le az ingatlanban, hanem hogy mennyi hőt távozik az ingatlanból. Egy jó szigeteléssel akár egy kisebb teljesítményű készülék is elegendő, így azonnal megtakaríthat nekünk a szigetelésünk.

Nyári használat: Nyáron a hőszivattyús rendszer el tudja érni a maximális hatásfokát, a beltér kellemesen hűvös lesz, miközben a használati meleg víz tűzforró. Az ilyen zöld energiával működő rendszer kiváló és gazdaságos megoldás miközben nem szennyezi a levegőt, mégis olcsón biztosítja a hűsölést a forró napokon. Továbbá, a hőszivattyúk alkalmasak felület hűtés- fűtés üzemeltetésére is. A nyári használatkor a készülék lényegesen hatékonyabb, akár 7-8 SEER értékkel.

A hőszivattyú vásárlóknak a legjobb tanács az lehet, hogy érdeklődjenek minden esetben a készülék SCOP és SEER értékéről, ami megmutatja a rendszer hányszor hatékonyabb más rendszereknél, 4 SCOP= négyszer gazdaságosabb mint más megoldás. 5  SCOP = ötször hatékonyabb természetesen. És így tovább. Cégünk csak ajánlani tudja a hőszivattyús hűtési- fűtési megoldásokat, mivel ez a jövőnk.

Vissza a tetejére