Skip to content

Megéri hőszivattyúval fűteni?

Megéri hőszivattyúval fűteni?

A gáz árának emelkedése miatt egyre több emberben merül fel a kérdés, megéri-e hőszivattyúval fűteni? A gázt több mint 100 éve használják otthonok és vállalkozások fűtésére számos európai városban. A kormányok úgy döntöttek, hogy fokozatosan megszüntetik a gáz- és olajkazánokat, és fejlődési irányként az alacsony szén-dioxid-kibocsátású megoldások mellett döntenek, például a hőszivattyúk felé, miközben megpróbáljuk leküzdeni az éghajlatváltozást. Folyamatos kihívás és cél, hogy meggyőzzék a lakástulajdonosokat, hogy éljenek ezzel a nagyszerű és korszerű lehetőséggel. Az emelkedő gázárak Európa-szerte problémát jelentenek, és a legtöbb országban jelenleg rezsitámogatások vannak érvényben, egyre nagyobb az érdeklődés a modern technológia iránt. A modern kori problémákra energiatakarékos megoldást jelent a hőszivattyúk használata. Az Európai Hőszivattyúk Szövetsége szerint a hőszivattyúk telepítése Európa-szerte folyamatosan nőtt az elmúlt 13 évben. 2020-ban a világjárvány ellenére mintegy 14,84 milliót telepítettek 21 országban. Nem egy apróság, hogy a hőszivattyúkkal nem csak fűteni, de hűteni is tudunk a nyári melegben, így az év 365 napján komfortos megoldás egy hőszivattyú.

megeri-hoszivattyuval-futeni

A hőszivattyúk alacsonyabb üzemeltetési költségekkel járhatnak annak ellenére, hogy a hőszivattyúk jelentős kezdeti beruházást igényelnek. Ha olcsó és egyszerű módot keres az energiahatékonyság növelésére és az energiaszámlák megtakarítására, akkor valószínűleg más megoldások, például padlás- vagy üreges falszigetelés a megfelelőbbek. Ezen túlmenően, ha jelenleg gázt használ otthona fűtésére és vízmelegítésére, előfordulhat, hogy a hőszivattyús rendszer rövidtávon nem fogja elérni a kívánt pénzügyi megtakarítást, és több időre lesz szüksége a költségek megtérülésének bizonyításához. Ha azonban jelenleg olajat, elektromos áramot, cseppfolyós gázt vagy szilárd tüzelőanyagot használ otthona fűtésére, a levegő- vagy talajforrású hőszivattyú jó módszer a szénlábnyom csökkentésére és az energiaszámlák csökkentésére. Minden bizonytalan hőszivattyú vásárlónak egy egyszerű, és megnyugtató választ adhat, a készülékek SCOP értéke. A Levegő- víz hőszivattyúk jelenlegi piaci kínálata 4, de akár 5 SCOP értékkel is képesek üzemelni, ami azt jelenti, hogy a készülékek, 1kW áramból akár 4.5 kW hőt képesek leadni a rendszernek, így fenntartás költségük ötöde a meglévő gáz, és elektromos fűtési megoldásoknak. Azt hiszem nem kérdés, hogy a hőszivattyús fűtés a jelen piaci kínálatból a legmeggyőzőbb termék. Ezt bizonyítja, hogy az elektromos szolgáltatók is támogatják ezen rendszerek telepítését, kedvezményes árammal, H és Geo trifa néven. Ezen kedvezmények használatával, a a rendszer megtérülési ideje gyorsabb mint gondolnánk. Amennyiben hőszivattyú választ, fontos szempint lehet, hogy egyes gyártók már napelemmel kompatibilis vezérlőket is fejlesztenek, konkrétan Mitsubishi és Panasonic gyártókra gondolunk.

 A hőszivattyúk biztosítják a fűtést, hűtést és meleg vizet

A hőszivattyúnak négy alapvető eleme van. Három található a kültéri egységben – a párologtató, a kompresszor és az expanziós szelep. A negyedik elem a kondenzátor, amely a beltéri egységben helyezkedik el. Ahogy a hűtőközeg kering a kültéri és a beltéri egység között, hőt továbbít a párologtatás és a kondenzáció során. A hőszivattyús technológia igazi páratlan előnye a sokoldalúsága. A hőszivattyúzás kevesebb áramot használ fel, mint a hő átalakítása, így a hőszivattyúk rendkívül hatékony megoldást jelenthetnek egy otthon teljes fűtési, hűtési és melegvíz-szükségletének kielégítésére. Legyen szó akár padlófűtésről, térfűtésről, hőszivattyús konvektorról, radiátorról, melegvíz-tartályról vagy bojlerről – feltéve, hogy a megfelelő hőszivattyút és kapacitást választotta ki a hőszivattyúhoz, a hőszivattyú elég sokoldalú ahhoz, hogy bármilyen készülékhez csatlakozzon. otthonában, és gondoskodjon kényelmes, meleg szobákról és igény szerint forró, párás zuhanyzókról, bármilyen időjárási körülmények között is.

hoszivattyus-futes

A hőszivattyúk élettartama hosszú

A hőszivattyú feltételezett élettartama viszonylag hosszú; Egyesek szerint akár 50 év is lehet, de egy jól karbantartott hőszivattyús rendszer átlagos élettartama elérheti a 20-30 évet is. A technológia és a jogszabályok fejlődése miatt érdemes lehet a hőszivattyút valamivel hamarabb cserélni. Ettől függetlenül ez idő alatt hatalmas mennyiségű pénzt és szén-dioxid-kibocsátást takaríthat meg, így megtérül a befektetés, majd némileg. Egy hőszivattyús rendszer megtérülési ideje jóval rövidebb lesz, ha elektromos, olaj- vagy széntüzelésű fűtési rendszert vált ki, de ilyenkor érdemes átgondolni a saját hosszú távú terveit, hogy kívánja-e az ingatlant elég sokáig tartani lásd a pénzügyi megtérülést, és ha nem, akkor érdemes megvizsgálni, hogy a hőszivattyú jelenléte növelheti-e otthona eladási vagy bérelhető értékét.

 A hőszivattyúk általában biztonságosabbak, mint a hagyományos rendszerek

 A hőszivattyúk biztonságosabbak, mint a fa vagy széntüzelésű fűtési rendszerek. Működésük biztonságos, és nem kell tüzelőanyagot égetniük a hőtermeléshez, mert elektromos árammal működnek. Mivel nem égnek el üzemanyagot, nem áll fenn annak a veszélye, hogy az üzemanyag szivárog és begyullad a helyiségben. Nem bocsátanak ki füstöt vagy égésterméket, mérgező gázt, így megszűnik a szén-monoxid-mérgezés veszélye. Bár a modern gázkazánok sokkal biztonságosabbak, mint régen, a szén-monoxid-szivárgás vagy akár extrém körülmények között a robbanás veszélye állandóan fennáll. Minden fűtési rendszert rendszeresen karban kell tartani és karbantartani a megbízhatóság és a hatékonyság érdekében. A hőszivattyúk ebben a tekintetben nem különböznek egymástól. A rendszeres karbantartás elengedhetetlen a problémamentes működés és a rendszer hosszú élettartamának biztosítása érdekében.

Hideg területeken a levegő- levegő hőszivattyúkat megbízhatóan napos helyeken kell elhelyezni a fagykár kockázatának csökkentése érdekében. Egy energia hatékony otthonban megfelelően telepítve és megfelelően működtetve a hőszivattyúk nagyszerű kényelmet nyújtanak – és csökkentik a fűtési költségeket.

Vissza a tetejére
Válassza ki a megjeleníteni kívánt mezőket. Mások rejtve maradnak. Húzással rendezheti át a sorrendet.
  • Kép
  • Cikkszám
  • Ár
  • Kosárba teszem
  • Leírás
  • Tartalom
  • További információk
Kattintson kifelé az összehasonlító sáv elrejtéséhez
Összehasonlítás