Skip to content

Mi a hőszivattyú?

Tudnivalók a levegő- víz hőszivattyúkról!

mi-a-hoszivattyu

A levegő- víz hőszivattyúk olyan fűtőberendezések, amelyek a jövőt képviselik, ingatlanunk hűtése, fűtése szempontjából, és használati meleg vizünk készítésében. A megújuló energia szektorban is domináns a levegő -víz hőszivattyú. Nem mellesleg, a fűtőanyag-árak növekedése miatt is egyre népszerűbbek, mivel nagyon hatékonyak. Energia hatékony választás passzívház építkezésekor, épület felújításakor, új ház építésekor. A vonatkozó EU-s követelmények is kifejezetten ajánlják a hőszivattyús berendezések telepítését.

Telepíthető:

 • Régi típusú családi házak radiátoros rendszeréhez,
 • Meglévő padlófűtéshez,
 • Passzívházakhoz,
 • Új építésű ingatlanokhoz.

Miért válasszunk hőszivattyús fűtési rendszert?

 • Szinte minden ingatlanhoz választható hőszivattyú berendezés,
 • Minden igényt kielégít, hűtés, fűtés, használati meleg víz, padlófűtést,
 • Telepítése gyors és egyszerű, egy nap alatt is telepíthető,
 • Nem szükséges hónapokat várni a hivatalos engedélyezési folyamatokra,
 • A levegős hőszivattyú beszerelése nem túl bonyolult,
 • Bivalens rendszerben is használható meglévő rendszerünkkel, így egy megadott hőmérsékletig a hőszivattyút, ezután a régi rendszert használhatjuk zordabb időkben,
 • Fogyasztás ellenőrző rendszerekkel, akár telefonról is szabályozható,
 • Több elérhető támogatással is könnyíthető megvásárlásuk,
 • Napelemmel, a megtermelt árammal hűthetünk, fűthetünk, használati meleg vizet készíthetünk,
 • Abszolút környezetbarát megoldás.

Amennyiben levegő- víz hőszivattyú telepítésén gondolkozik, minden esetben fontos, hogy szakemberrel egyeztessen, mivel minden ingatlan más és más adottságokkal rendelkezik!

Fűtési rendszer korszerűsítésekor a legfontosabb szempont, hogy a hőszivattyú méretezés előtt elvégezzünk egy hőveszteségi, hőszükségleti számítást, amely alapján megtudhatjuk, hány KW az ingatlan hővesztesége, és hány kW hőt szükséges termelnie a hőszivattyúnknak, az ingatlan fűtéséhez. Ezt a számítást szakosodott cégek végzik, körülbelül 20-30 000 forintos áron. A költség elenyésző a készülék árához képest, és biztosítja részünkre, hogy ne legyen alulméretezve a készülékünk.

Fontos tudnivaló a hőszivattyúk telepítésekor, hogy a készülékek méretezésekor, lehetőségünk van egy és három fázisú készüléket is választani. A készülékek 3 fázissal midig hatékonyabbak. A gyártók kisebb teljesítményű hőszivattyúkat R32-es gázzal töltenek fel, amíg a nagyobb teljesítményű készülékek R410 gázzal üzemelnek. A megfelelő készülék kiválasztásához elengedhetetlen az ingatlan felmérése!

Példaképpen:

– Mivel minden ingatlan más, lehetséges, hogy a felmérés során több gyártó kínálatából az lesz a megfelelő készülék, amely alsó, vagy felső bekötéssel rendelkezik, így könnyebb a telepítés a meglévő csőhálózathoz, így megtakarítható hely, és egy nagyobb összeg is.

Továbbá,

Visszatérő hiba a telepítések során a helyhiány. Minden egyes készülék pontos mérete ismeretében is a telepítőnek problémát okozhat egy nagy méretű használati meleg víz tároló (HMV tároló) pontos telepítése. A tárolók 300, de akár 500 literes kivitelben is elérhető, és a helytakarékosság fontos része a telepítésnek, amennyiben nem szeretnénk a házunk nagy részét gépészeti célra pazarolni, ezért fontos a felmérés elvégzése.

Levegő- víz hőszivattyú típusok:

Monoblokk rendszerek,

Osztott, Split rendszerek,

All in One rendszerek, beépített HMV tárolóval.

A felmérés során, a szakember kiválasztja az ingatlannak legmegfelelőbb készüléket, akár osztott, vagy monoblokk rendszerből. Amennyiben használati meleg víz készítését is tervezi, bármely kategóriával lehetséges, viszont sok esetben felmerülhetnek plusz költségek, mint például a tágulási tartály.

Az esetben, ha HMV tárolót szeretne használati meleg víz készítéshez, mindig a gyártó által megtervezett All In One rendszerek a megfelelőek, mert így egy kézben van a garanciánk, nincs szükség több céggel egyeztetni esetleges hibás működés esetén. Meglévő padlófűtés, és radiátoros fűtés korszerűsítéshez kitűnő választás a monoblokk, vagy osztott rendszerű hőszivattyúk telepítése, akár 60 fokos előre menő vízhőmérséklettel.

Hogyan fog üzemelni a hőszivattyúnk a téli időszakban?

Az összes forgalomban lévő hőszivattyú működési határa -20 és -25 fok közötti tartományban lett meghatározva, a gyártók részéről. Azonban a vásárlók többsége minden esetben arra szeretné tudni a választ, hogy a választott készülék hatékonysága csökken-e, és ha igen mennyivel. Szinte minden hőszivattyús berendezésben beépített elektromos fűtőpatron biztosítja, hogy a készülék alacsony hőmérsékleten is gazdaságosan tudjuk üzemelni, és hőt biztosítani az ingatlanunknak. Ekkor kerül szóba a COP vagy SCOP fűtési mutató.

De mi is az az SCOP, COP érték?

A gyártók által meghatározott fűtési mutató, amely megmutatja, hogy a készülék egy KW rendszerből felvett áramból, mekkora mennyiségű hőt képes leadni a rendszernek. A jelenleg elérhető piaci kínálatból, a legtöbb készülék 4, de akár 5-ös SCOP, COP értékkel is képes üzemelni. Ebből adódóan, minden vásárló a legmagasabb értékű mutatóval rendelkező készüléket szeretné megvásárolni. Amely nem fontos szempont, viszont fontos megjegyezni, hogy az ingatlan hősvesztesége fogja meghatározni, hogy mennyire hatékony is a készülékünk. A magas SCOP, vagy COP érték akkor hatékony, hogyha a leadott hőmennyiség nem távozik azonnal az ingatlanból.

A készülékek egyik legfontosabb előnye, minden szempontból, hogy kompatibilis a napelemes rendszerekkel. Ugye, milyen ígéretesnek hangzik a nap ingyen energiáját felhasználva képesek vagyunk hűteni, és fűthetünk otthonunkban? Szinte mindenki erre vágyik. A cél nem elérhetetlen, sőt, kifejezetten kivitelezhető. A nagyobb gyártók, mint Panasonic, Mitsubishi, egyedi applikációkkal teszik könnyebbé a két rendszer kezelhetőségét.

Márka választásban a felhasználók két csoportra oszthatók:

 • Kínai gyártók,
 • Japán gyártók.

A gyártók közötti különbségek közül a legfontosabb, minden esetben a zajszint! A Japán gyártók nagy hangsúlyt fektetnek a csendes működésre, kifejezetten alacsony zajszinttel, de magasabb beszerzési áron.

A Kínai gyártók szempontjából az ár- érték arány a legfontosabb szempont, elérhető minőséget biztosítanak, a zajszintjük kicsivel magasabb mint Japán társaiknak.

Kínai gyártók: Midea, Gree.

Japán gyártók: Mitsubishi, Hitachi, Panasonic, Toshiba, Fujitsu, Daikin.

Koreai gyártók: LG.

A gyártók azonos kínálattal rendelkeznek, minden gyártó kínál monoblokk, split rendszerű, és All in One rendszereket, beépített használati meleg víz tárolóval. Különbség az árukban, és egyedi kialakításukban van. A működi elv természetesen megegyezik a készülékekben.

Garanciában a gyártók azonosak, miden hőszivattyú 3 év garanciával elérhető, ennek feltétele a meghatározott időközönként elvégzett karbantartások elvégzése.

Mi az a levegő hőszivattyú?

A hőszivattyú működési elve, hogy a meleg mindig a hideg felé áramlik, tehát a melegebb levegő melegíti a hideg hőcserélőt. A másik fontos szabály, hogy a gázok halmazállapotuktól, és térfogatuktól függően hőt adnak le, vagy vonnak el a környezetükből. Ha csökkentjük a gáz térfogatát, (összenyomjuk) akkor a gáz felmelegszik, ha növeljük a gáz térfogatát, akkor az lehűl. Gondoljunk csak arra, hogy amikor disznó vágásnál perzselik a malacot gázzal, akkor a gázpalackot forró vízbe teszik, mert a gyorsan kiáramló gáz lefagyasztaná a burkolatot A kiáramló gáz erősen hűteni kezdi a tartályt. Ez az elve a klíma működésének is.

A levegő hőszivattyú a kinti levegőből kinyert hőt akkor is át tudja adni a kültéri egységnek, ha kint -20 °C fok van. Ez a levegő felmelegíti a hőcserélőben áramló gázt, majd azt a kompresszor összenyomja, ezáltal a gáz felforrósodik, és ezt a hőt átadja vagy a központi fűtésben keringő víznek, vagy a beltéri egységnek amelyik a hőt kisugározza a belső légtérben.

Itt el is jutottunk a két fő hőszivattyú egységig, az 1, levegő víz hőszivattyúig amelyik monoblokkos rendszerű. Ez magában foglalja a kültéri egységet, a hőleadót, a kompresszort és a párologtatót is. Mivel nagyon közel vannak egymáshoz a szerkezeti összetevők, a monoblokkos rendszerek nagyon jó hatásfokkal adják át a levegőből kinyert hőt a központi fűtés rendszerben keringő víznek. Ebből aztán forró használati meleg víz lesz, illetve a padlófűtésben vagy radiátorokban kering a forró víz amely így fűti a házat. A folyamat megfordítható, nyáron a hűtőközeg a kültéri egységnek adja le a hőt, amelyet a belső térből von el, így lehűtve a beltér levegőjét.

A 2, levegő, levegő hőszivattyúval gyakran találkozni, ugyanis sok klímaberendezés egyben hőszivattyú rendszerű is, fűtésre optimalizálva. Ilyenkor a levegőből nyeri ki a kültéri egység a fűtéshez szükséges hőt, amelyet gáz hűtőközeg segítségével továbbít a beltérbe. Annyi a különbség, hogy a beltérben is ventilátorok segítségével sugározza szét a meleget, nem a cirkóban áramló víznek adja át a hőt. Nyáron ez a folyamat megfordul, és a benti levegőből veszi fel a hőt, majd a gáz hűtőközeg segítségével továbbítja a kültéri egységnek, ahol a külső hőcserélő segítségével leadja a felvett hőt. Ilyenkor a gáz lehűl, és indul befelé a következő adag melegért. A levegő, levegő hőszivattyú kültéri, és beltéri egységből áll, és a benne áramló gáz közvetíti a hőt.

Maga a hőszivattyú kevés helyet igényel, kompakt és otthona külső falaira helyezhető, így olcsóbb és könnyebben telepíthető, mint a föld hőszivattyú. Nyáron a hőszivattyú lehetővé teszi a ház hűtését is, kiváló hatásfokkal.  Mindkét forrás felhasználása hatékony és eredményes fűtést eredményez otthonában egész évben. A hőszivattyú a nyár folyamán hűtésre használhatja. Télen akár integrált módon is használhatja, ha nagyon hideg van akkor a fűtésre rásegíthet a központi cirko gázfűtés is, de kiépíthető teljesen hőszivattyús központi fűtés is. A hőszivattyú fűtés-hűtés megoldások automata rendszerek, a kültéri egység elfagyását meleg víz áramoltatásával, vagy elektromos fűtőbetéttel oldják meg. Így nem fagy be a hőcserélő és a csepptálca sem. A modern inverteres kompresszornak és motoroknak hála nagyon jó hatásfokkal tudják az energiát hasznosítani.

Összehasonlításképpen, míg a hagyományos elektromos fűtésnél egy kW energiát egy kW hővé lehet alakítani, a hőszivattyús rendszereknél a ház szigetelését is figyelembe véve egy kW villamos energiából akár 5-7kW hőenergiát is ki tudunk nyerni. Mindezt úgy, hogy nem szennyezzük a környezetet és tényleg bárhova telepíthető a rendszer hiszen, ha nincs áram, akkor napelemekkel megoldható az áramellátás.

Segíthetünk kiválasztani az Ön igényeinek leginkább megfelelő hőszivattyú rendszert? Vegye fel velünk a kapcsolatot, és segítünk.

 

 

Vissza a tetejére