Skip to content

Hőszivattyús vízmelegítők

Hőszivattyús vízmelegítők.

A hőszivattyúval rendelkező ingatlantulajdonosok vízmelegítőt használnak fűtésre. A hőszivattyú használható vízmelegítésre akár önálló vízmelegítő rendszerként, akár kombinált vízfűtési és légkondicionáló rendszerként HMV tartállyal.

Hőszivattyús vízmelegítés

A hőszivattyús vízmelegítők villamos energiát használnak a hő egyik helyről a másikra történő továbbítására, ahelyett, hogy közvetlenül termelnének hőt (mint a villanyradiátor vagy az elektromos panel). Ezért akár 4-5-ször energia hatékonyabbak lehetnek, mint a hagyományos elektromos ellenállású vízmelegítők. A hő továbbítása érdekében a hőszivattyúk úgy működnek, mint egy hűtőszekrény csak fordítva.

hoszivattyu-vizmelegitok

Míg a hűtőszekrény hőt von ki egy doboz belsejéből, és továbbítja a környező levegőbe a hőleadó bordákon keresztül, az önálló, levegő-víz hőszivattyús vízmelegítő hőt von ki a környező levegőből, és azt magas hőmérsékleten továbbítja a víz melegítésére. Önálló hőszivattyús vízmelegítő rendszert vásárolhat integrált egységként, beépített víztároló tartállyal és tartalék ellenállás fűtőelemekkel. A hőszivattyút utólag is felszerelheti, hogy együtt működjön egy meglévő hagyományos kazán alapú vízmelegítővel

A hőszivattyús vízmelegítőket olyan helyekre kell felszerelni, amelyek egész évben a 4,4–32,2 °C hőtartományban maradnak, és legalább 30 köbméter légteret biztosítanak a vízmelegítő körül. Az elpárologtatón áthaladó levegő a helyiségbe vagy a szabadba távozhat. A 30köbméteres légtérre a hőcserélő szabad működése miatt van szükség. Kombinált hőszivattyús rendszert is telepíthet, amely egyesíti a fűtést, hűtést és vízmelegítést. Ezek a kombinált rendszerek télen a külső levegőből, nyáron a belső levegőből vonják ki hőjüket. Mivel hőt vonnak el a levegőből, bármilyen típusú levegős hőszivattyús rendszernél hatékonyabban működik meleg éghajlaton.

Hőszivattyús vízmelegítő kiválasztása

A hőszivattyús vízmelegítő rendszerek kezdeti költségei általában magasabbak, mint a hagyományos tárolós vízmelegítőké. Mindazonáltal alacsonyabbak az üzemeltetési költségeik, ami ellensúlyozhatja a magasabb beszerzési és telepítési költségeket. Továbbá megújuló energiát használ a meleg víz készítéséhez, amellyel nagyban hozzájárul a környezet védelméhez.

Hőszivattyús vízmelegítő rendszer vásárlása előtt a következőket is figyelembe kell vennie:

  • Az ingatlan méretei, amelyben a hőszivattyút használja. Általában megfelelő kapacitású hőszivattyút kell választani, amelyik folyamatosan nagy hatékonysággal képes dolgozni még nagy hidegben (-25 °C ) is, ennek ellenére nem kell folyamatosan 100%-on üzemelnie.
  • Kombinált rendszert akar használni, padlófűtés, radiátorok, használati melegvíz (fürdéshez mosogatáshoz, mosáshoz) stb.
  • Energiahatékonyság (energiatényező)
  • Összesített költségek

Ha azt fontolgatja, hogy integrált vízfűtési, térfűtési és hűtési hőszivattyús rendszert telepít otthonába, akkor célszerű szakemberek segítségét kérni a rendszer tervezéséhez. Ebben számíthat ránk, hiszen nagy tapasztalattal rendelkezünk és segítünk a legoptimálisabb berendezés(ek) kiválasztásában. Segítségünkkel akár több százezer forintot is spórolhat, valamint élvezheti a hőszivattyú által nyújtott komfortot és előnyöket. A gyorsan emelkedő gázárak mindenképpen rentábilissá teszik a hőszivattyú rendszereket. Ha később lehetősége lesz napelemes rendszer beüzemelésére, amellyel meg tudja hajtani a hőszivattyút, akkor akár a hőn áhított 0Ft-os rezsi is elérhető.

Telepítés és karbantartás

A hőszivattyús vízmelegítő rendszer megfelelő telepítése és karbantartása optimalizálhatja annak energiahatékonyságát. A megfelelő telepítés sok tényezőtől függ. Ezek a tényezők közé tartozik az éghajlat, a helyi építési szabályzat követelményei és a biztonsági kérdések. Napelemes rendszer lesz, vagy kedvezményes áram tarifát kíván igénybe venni? Ezért a legjobb, ha képzett víz- és fűtésszerelővel, hőszivattyú szerelővel tervezteti meg és szerelteti be a hőszivattyút.

A szakemberre azért is szükség van mert bár bizonyos hőszivattyú rendszerek (pl:monoblokk) a fűtésszerelő is beköthet, azonban a garancia érvényesítéséhez a hőszivattyú beüzemelését csak minősített hőszivattyú szerelő szakember üzemelheti be.

Képzett szakember kiválasztásakor tegye a következőket:

Válasszon olyan szakembert, aki a saját maga által forgalmazott készüléket szereli be így nem kell többfelé érvényesíteni az esetleges garanciaigényt, hanem elég egy személlyel tartani a kapcsolatot.

Kérjen helyszíni felmérést és árajánlatot. Kérjen a karbantartásra is árajánlatot. Kérjen a hőszivattyú berendezésre árajánlatot.

A vízmelegítő rendszeres karbantartása jelentősen meghosszabbíthatja a berendezés élettartamát és megelőzi a hatékonyság csökkenését. A speciális karbantartási javaslatokért olvassa el a használati útmutatót, illetve konzultáljon a beszerelő szakemberekkel.

Energiahatékonyság javítása

Miután a vízmelegítőt megfelelően felszerelték és karbantartották, próbáljon ki néhány további energiamegtakarítási stratégiát, amellyel csökkentheti vízmelegítési számláit. Egyes energiatakarékos berendezéseket és rendszereket költséghatékonyabb a vízmelegítővel együtt telepíteni.

A hőszivattyú vízmelegítő rendszerek okos otthonba köthetők és különféle a gyártó által javasolt beállítással további költségcsökkentést érhet el. A megújult elektromos művek is támogatja a megújuló energia használatát, olcsóbb áramtarifa biztosításával. Az olcsóbb áram vételezéséhez energiarendszer fejlesztésre van szükség. Ez egy rész a hőszivattyú teljesítményéhez szükséges kapacitás bővítésből áll, illetve a hőszivattyú energia ellátását is ki kell építeni. Bármilyen kérdése, kérése van, ha hőszivattyú rendszert szeretne, helyszíni felmérést kér akkor vegye fel velünk a kapcsolatot és segítünk.

A hőszivattyús vízmelegítők ideális megoldást nyújtanak olyan otthonokban, ahol csak a használati meleg víz készítést szeretnék kiváltani, meglévő nem működő bojler helyett.

Vissza a tetejére