Skip to content

Radiátoros fűtést hőszivattyúval, vagy padlófűtés hőszivattyúval?

Radiátoros fűtést hőszivattyúval, vagy  padlófűtés hőszivattyúval? Rövid blogunkban erre kérdésre keresünk válasz.

Használható a hőszivattyú radiátoros fűtéshez?

Igen! A hőszivattyúk természetesen radiátorokkal is működnek. Fontos különbség, hogy a  hagyományos radiátorokhoz a vizet körülbelül 60 °C és 70 °C közötti hőmérsékletre kell felmelegíteni, míg a padlófűtéshez csak körülbelül 35 °C-ra kell felmelegíteni a vizet. Ennek eredményeként a padlófűtés energia hatékonyabb, mivel a hagyományos radiátoroknak magasabb előremenő hőmérsékletre van szükségük az azonos helyiség hőmérséklet eléréséhez. Mivel a meglévő radiátorokkal standard radiátorokkal működő hőszivattyúknak magasabb előremenő hőmérsékletet kell előállítaniuk, a SCOP érték csökken. Ennek eredményeként az elektromos energia fogyasztásuk körülbelül 25%-kal magasabb, mint a padlófűtésnél, hogy ugyanazt a hőt állítsuk elő. Természetesen a hőszivattyús fűtés továbbra is rendkívül hatékony megoldás a többi fűtési technológiához képest. Az, hogy Ön a padlófűtéssel vagy a radiátorokkal jár a legjobban, számos tényezőtől függ, amelyeket röviden megvitatunk.

radiator-vagy padlofutes

Használhatom a meglévő radiátoraimat hőszivattyúval?

A legtöbb esetben igen, de ez a már behelyezett radiátoroktól méretétől is függ. A hőszivattyút radiátorral vagy padlófűtéssel is használhatjuk, és ugyanúgy fog működni. A hőszivattyú szinte biztosan működni a meglévő radiátorokkal, ha azokat valamikor az elmúlt húsz évben telepítették. De vannak kivételek, nézzük meg őket.

A régi, öntöttvas radiátorok működnének hőszivattyúval?

Az öntöttvas radiátorok kihívást jelentenek az állagos hőszivattyúk számára. Ez azért van, mert magasabb hőmérsékletű forró vízre van szükségük a helyiség felfűtéséhez. Ezen típusokhoz mindegy gyártónál elérhető a magas hőmérsékletű hőszivattyú, amely megfelelő megoldást kínál. Természetesen ezen típusok magasabb áron elérhetők, de hatékonyságuk megkérdőjelezhetetlen. Opció lehet még a radiátorok cseréje, amennyiben felújítást végeznek az ingatlanban. Bizonyos esetekben cserékheti meglévő radiátorokat fan coil egységekre is. Ezek az opciók melegen tartják otthonát, ha a jelenlegi radiátorai nem, és egyúttal elkerülheti a padlófűtési rendszer telepítésével járó gondokat. Ha biztos akar lenni abban, hogy régebbi vagy túlméretezett radiátorai működni tudnak egy új hőszivattyús rendszerrel, vizsgáltassa meg őket hőszivattyú szerelőjével.

Padlófűtés hőszivattyúval?

Amennyiben új vagy meglévő padlófűtést szeretnénk üzemeltetni hőszivattyúval, akkor a legjobb és leggazdaságosabb fűtési megoldás irányába tartunk. A hőszivattyúk komfort zónája az alacsony hőmérsékletű előre menő víz előállítása padlófűtéshez. A legjobb SCOP értékkel képes a készülék működni, alacsony költéséggel. Komfort érzetben is egyedi fűtési megoldás. Hátránya, amennyiben nincs már kialakítva régi ingatlanunkba, a kiépítés nagy munka, és költséges választás.

Hogyan működnek a hőszivattyúk radiátorokkal?

A levegő-víz hőszivattyúk működhetnek radiátorokkal, padlófűtéssel vagy fan coilokkal. Ahogy a hűtőközeg áthalad egy hőcserélőn, a hőt víznek adja át. Ez az a víz, amely a padlófűtésben, a radiátorokban vagy a fan coilokban kering. Az, hogy a radiátor a legjobb megoldás-e vagy sem, az Ön igényeitől és az épület jellemzőitől függ.

Mennyire működnek jól a hőszivattyúk radiátorokkal?

A hőszivattyúk jól működnek radiátorokkal. A hagyományos radiátorok és a padlófűtés hatásfokának különbsége 25% körüli, a padlófűtés hatékonyabb. Ez nagy megtakarítási lehetőségnek tűnhet, de a padlófűtés magas beruházási költségét figyelembe kell venni. A padlófűtéssel azonos energiahatékonyság elérése érdekében alacsony hőmérsékletű radiátorokat vagy fan coilokat használhatunk amelyek hűtést is kínálnak.

Érdemes radiátorról padlófűtésre váltani?

Cserélje ki a radiátorokat padlófűtésre? Nem feltétlenül. A padlófűtés kiépítése amennyiben nem az alapokkal kezdődik egy meglévő épületbe nem egyszerű feladat és nem is olcsó. Amennyiben egy nagyobb felújítást tervez, akkor természetesen megoldható, mivel a hőszivattyús padlófűtés a leggazdaságosabb fűtési forma a piacon, és mellesleg a legkomfortosabb is.

Telepíthetek hőszivattyút új radiátorokkal új épületbe?

Természetesen. Bár a padlófűtés használata egyre jobban terjed, jó lehetőség az alacsony hőmérsékletű radiátorok használata otthonunkban. Ezek alacsonyabb előremenő hőmérsékleten működnek, így a hőszivattyú nagyobb hatásfokkal dolgozhat, miközben szinte ugyanolyan előnyöket biztosít, mint a padlófűtés. Ez a megoldás új építésű ingatlanoknál gyakori, mint padlófűtés és radiátoros fűtés közösen.

Előnyben részesítik a padlófűtést, mint a radiátorokat?

Nem feltétlenül. Mindegyik lehetőségnek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Ebben a döntésben az Ön jelenlegi helyzete is szerepet fog játszani. Például, ha már radiátorokat használ, akkor nagyon valószínűtlen, hogy megéri padlófűtésre cserélni. Ha új épületet épít, megfontolhatja a padlófűtést, de ez még mindig nem olyan gyakori, mint a radiátorok. Érdemes a fan coil-ot is fontolóra venni, ha hűtésre is szeretné használni a rendszert. Mindegyik megoldásnak megvannak a maga előnyei és hátrányai. Nézzük meg közelebbről.

Milyen előnyei és hátrányai vannak a hőszivattyús padlófűtés használatának?

A hőszivattyús padlófűtés előnyei a következők:

 • A padlófűtés akár 25%-kal hatékonyabb is lehet, mint a hagyományos radiátorok (hőszivattyúval együtt), mivel nincs szükség vízre, hogy magas hőmérsékletre melegítse fel,
 • Kiválaszthatja, hogy a megfelelő zónákkal egyedileg mely helyiségeket fűtse,
 • A padlófűtés nem foglal semmilyen értékes falfelületet, és modernebbnek tűnik,
 • A padlófűtés által biztosított meleg egyenletesen oszlik el az egész házban.

A hőszivattyús padlófűtés hátrányai a következők:

 • A telepítési költségek magasak, és nem biztos, hogy a hatékonyságnövekedés megtérül,
 • A hőeloszlás lassabb, és hosszabb ideig tart a helyiség felfűtése,
 • A kialakítása nagyobb munkafolyamat lehet.

Mik az előnyei és hátrányai a hőszivattyús radiátorok használatának?

 • Az alacsony hőmérsékletű radiátorok vagy normál radiátorok jól bevált megoldás otthona fűtésére. Számos előnnyel rendelkeznek, így érdemes figyelembe venni az új hőszivattyú telepítésénél.
 • A radiátorok viszonylag gazdaságosak, és olcsóbbak, mint egy padlófűtés,
 • Kiválaszthatja, hogy a megfelelő zónákkal egyedileg mely helyiségeket fűtse,
 • Az alacsony hőmérsékletre tervezett radiátorok ugyanolyan hatékonyak, mint a padlófűtés, és nem kerülnek annyiba,
 • A legtöbb esetben könnyen cserélhetők anélkül, hogy a padló alatti hidraulika csöveket megzavarnák,
 • Nagyon érzékenyek és gyorsan felmelegítik a teret.

A radiátoroknak azonban vannak hátrányai is:

 • A hagyományos radiátorok (nem alacsony hőmérsékletű radiátorok) 25%-kal több energiát fogyasztanak, mint a padlófűtés,
 • A nagyobb radiátorok értékes falfelületet foglalnak el,
 • A hagyományos radiátorok idővel hajlamosak a korrózióra.

Mik az előnyei és hátrányai a fan coil használatának?

 • A fan coilok nem nehezítik meg a hőszivattyúk működését, mivel alacsony előremenő hőmérsékleten működnek, akárcsak az alacsony hőmérsékletű radiátorok. Ez nagyobb energiahatékonyság-növekedést jelent – ​​tehát több megtakarítást,
 • A fan coil belétri egységek hűtést is biztosíthatnak,
 • Gyorsan lehűtik vagy felfűtik a szobákat,
 • Szűréssel jobb beltéri levegőminőséget is biztosíthatnak,
 • Ezeket be lehet állítani otthona különböző tereihez tartozó zónák alapján,
 • Rugalmasan telepíthetők, és nem igényelnek nagy munkát a padló alatt.

A fan coiloknak is vannak hátrányai:

 • Huzatot kelthetnek, miközben hideg vagy meleg levegőt mozgatnak beltéren,
 • Nem teljesen hallgatnak, mivel ventilátorokat használnak,
 • Rendszeres karbantartást és szűrőcserét igényelnek,
 • Az esztétika szempont lehet, mivel előfordulhat, hogy egy kicsit nehezebb zökkenőmentesen beilleszteni egy térbe.

Melyek a legjobb radiátorok hőszivattyúkhoz?

Az új radiátorok jobbak, mint a meglévők. Sajnos a radiátorok teljesítménye idővel kissé romlik a korrózió miatt. Az újabb modellek lényegesen jobbak, mint a régebbi modellek. A kialakításuk fejlesztései, például a nagyobb felület nagyobb hőteljesítményt biztosítanak. Az alacsony hőmérsékletű radiátorok ideálisak a hőszivattyúval való használatra. Ezek a radiátorok nem igényelnek magas előremenő hőmérsékletet, mint a tipikus radiátorok (60°C és 70°C között), és képesek felfűteni a helyiséget, miközben az előremenő hőmérséklet mindössze 45°C vagy annál alacsonyabb. Ez nagyon hasonlít a padlófűtéshez, és elegendő hőt bocsát ki a jó eredmény eléréséhez, ugyanakkor 20% és 30% között csökkenti az energiafogyasztást. Az ezekkel a melegvíz-radiátorokkal elért hőmennyiség az otthona szigetelésétől függően változik. Ezek a legjobb radiátorok hőszivattyús rendszerekhez.

Megtarthatom a régi radiátoraimat a padlófűtés beépítésekor?

Lehetséges, de nem tanácsos. Kompatibilitási problémák adódhatnak az eltérő üzemi előremenő hőmérséklet és egyéb műszaki szempontok miatt. A hatékonyság érdekében jobb, ha a hőszivattyúk alacsonyabb előre menő hőmérsékleten működnek, új radiátorokkal, vagy kizárólag padlófűtéssel. Nagyon gazdaságos fűtési megoldás. Célszerű a régi radiátorokat eltávolítani. Nem csak több falfelület szabadul fel, de nem kell fenntartania egy öregedő rendszert, amelyet végül úgyis el kell távolítani.

Milyen követelmények vonatkoznak a radiátoros hőszivattyú felszerelésére?

Ha hagyományos radiátorokat használ, akkor olyan hőszivattyút kell választania, amely elegendően magas előremenő hőmérséklettel rendelkezik. A legtöbb alacsony átfolyási hőmérsékletű modell használata nem javasolt, kivéve, ha nagy radiátorai vannak, amelyek alacsony hőmérsékletű vizet használnak. Amikor fűtési szakembere értékeli otthonát, több tényezőt is figyelembe vesz, hogy megtalálja a leghatékonyabb megoldást fűtési igényeire. Ezek közé tartozik a szigetelés típusa, a radiátorok mérete, az előremenő hőmérséklet követelménye, a hőszivattyú kapacitása, az otthona hidraulikus tervezési és zónázási igényei, valamint az Ön fűtési preferenciái.

Vissza a tetejére